Στατικός Μοντελισμός, Ενα Υπέροχο Χόμπι

Στατικός Μοντελισμός, Ενα Υπέροχο Χόμπι

Ήταν ένα κουτί γεμάτο κομματάκια από πλαστικό, πιασμένα σε πλαίσια και αριθμούς δίπλα· ένα κομμάτι χαρτί με χαλκομανίες κι ένα φύλλο χαρτί με οδηγίες, που εξηγούσε που τοποθετείται το κάθε κομμάτι έχοντας βοήθημα το σχήμα του, τον αριθμό του κι ένα βελάκι το οποίο έδειχνε το σημείο τοποθέτησης. Σταθεροποιούνταν με τη βοήθεια κόλλας και με συγκεκριμένη σειρά. Ακολουθώντας τα στάδια τοποθέτησης των κομματιών με σειρά, το αποτέλεσμα ήταν το αντικείμενο που απεικονιζόταν πάνω στο κουτί και αφορούσε την τρισδιάστατη απεικόνιση του αντικειμένου. Τότε τα λέγαμε συναρμολογούμενα. Ήταν εύκολα στην κατασκευή, σε ταξίδευαν την ώρα που το κατασκεύαζες και φανταζόσουν πως θα είναι ολοκληρωμένο πλέον, ώστε να παίξεις με αυτό μαζί με τα άλλα παιχνίδια σου.

Από τότε πολλά άλλαξαν, όχι όμως η ουσία. Μέσα στο κουτί βρίσκεται το ακατασκεύαστο κιτ, η συναρμολόγησή του ονομάζεται μοντελισμός και το αποτέλεσμα μοντέλο. Τώρα πια, μεγαλώσαμε και καταλάβαμε την αξία των παιχνιδιών τα οποία προσέχουμε ως κόρη οφθαλμού και φυσικά δεν τα παίζουμε με τα χέρια μας όπως τότε, αλλά τα φυλάσσουμε σε βιτρίνες. Ωστόσο, κοιτώντας τα ολοκληρωμένα, αυτά συνεχίζουν να μας ταξιδεύουν στο χώρο της φαντασίας έτσι όπως στέκονται εκεί ακίνητα, στατικά. Είναι πλέον, ένα χόμπι και αποκαλείται στατικός μοντελισμός.

Το χόμπι γενικά:

Η φιλοσοφία, αναφορικά με τον στατικό μοντελισμό, είναι η δημιουργική απασχόληση μέσω συναρμολόγησης των κομματιών, καθώς και η απόκτηση πληροφοριών μέσω βιβλιογραφίας και διαδικτύου για το αντικείμενο κατασκευής, με σκοπό την πιστότερη απόδοση. Αυτό το τελευταίο είναι ίσως το πιο σημαντικό στο χόμπι, γιατί οι πληροφορίες είναι τεράστιες (φωτογραφίες, ιστορικά κείμενα, εγκυκλοπαίδειες) καθώς η απόκτηση γνώσης αποτελεί το Α και το Ω στη ζωή μας, δεδομένου ότι καμιά γνώση δεν είναι άσκοπη και άχρηστη.

Ως χόμπι φαίνεται να είναι μοναχικό, καθώς ο μοντελιστής βρίσκεται μόνος μπροστά στο κιτ που κατασκευάζει.           Αυτό όμως δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, κάτι που αποδεικνύεται με τη σύσταση πολλών συλλόγων, όπου τα μέλη συγκεντρώνονται σε χώρους στους οποίους η χρήση των εργαλείων είναι κοινή καθώς και των υλικών και πληροφοριών που μοιράζονται. Παράλληλα, έχουν την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων και γνώσεων σε ό,τι αφορά την διαδικασία της κατασκευής.

Επιπλέον, οργανώνονται «σχολεία» εκμάθησης για τους μικρούς υποψήφιους μοντελιστές, ως επί το πλείστον χωρίς οικονομική επιβάρυνση, με σκοπό τη διάδοση του στατικού μοντελισμού. Ωστόσο, δίνεται η ευκαιρία και σε ενήλικες αρχάριους μοντελιστές, τους μπαμπάδες των μικρών μοντελιστών λόγου χάρη, μέσω σεμιναρίων που παραδίδονται από τους έμπειρους μοντελιστές, να μυηθούν κι εκείνοι στον στατικό μοντελισμό. Επομένως, μέσα από αυτό το χόμπι παρέχεται η δυνατότητα κοινωνικοποίησης μικρών και μεγάλων.

Με άλλα λόγια, ο στατικός μοντελισμός καθίσταται απλή και εύκολη ως απασχόληση διότι είναι κατάλληλη για παιδιά και ενήλικες οποιασδήποτε κοινωνικής και οικονομικής τάξης, ανεξαρτήτως φύλου και μορφωτικού επιπέδου, δηλαδή για όλους!

Κείμενο: Αθεράπευτος μοντελιστής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ
Έχετε Ερωτήσεις & Απορίες; Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε!
Connecting...
Συγγνώμη, δεν είμαστε Online αυτήν την στιγμή. Αφήστε το μήνυμα σας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό.
Οι χειριστές μας είναι απασχολημένοι. Παρακαλώ δοκιμάστε ξανά αργότερα.
:
:
:
Έχετε κάποια απορία; Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!
:
:
Η περίοδος συνομιλίας έχει λήξει
Was this conversation useful? Vote this chat session.
Good Bad